Tarptautinėje turizmo parodoje Adventur 2020 – apie pikniko vietas Joniškio krašte

Atgal

Tarptautinėje turizmo parodoje Adventur 2020 – apie pikniko vietas Joniškio krašte

2020-01-29

Š. m. sausio 24-26 d. Vilniaus parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyko 8-oji tarptautinė kelionių paroda ADVENTUR 2020 skambiu pavadinimu „Vitaminas Atostogos“. Didžiausios Baltijos šalyse specializuotos tarptautinės turizmo parodos šių metų tema ir svarbiausias akcentas – sveikatos turizmas. „Keliauk Lietuvoje“ salėje tarp 70 dalyvių lankytojams savo krašto išskirtinumą Joniškio karšto stende pristatė Joniškio turizmo ir verslo informacijos centras, drauge dalyvauti pasikvietęs Žagarės regioninio parko direkciją.
                            
Šiais metais Adventur parodoje aktyviai nagrinėta sveikatos turizmo tema. Pasak tarptautinės kelionių parodos organizatorių, „sveikatos turizmas – ne tik viena iš prioritetinių Lietuvos turizmo rūšių, bet ir sparčiai plintanti keliavimo po pasaulį tendencija. Keliautojai ieško ne tik naujų pojūčių ir potyrių, jie vis dažniau atsigręžia į sveikatą, kokybišką gyvenimo būdą, ieško geros savijautos šaltinių“.
Aštuntojoje tarptautinėje turizmo parodoje Adventur 2020 Joniškio krašto stende ekologiško žiemgališko pikniko idėją pristatė Joniškio turizmo ir verslo informacijos centras drauge su Žagarės regioninio parko direkcija. Žiemgališko pikniko metu siūloma atsiverti natūraliai gamtai, atrasti savo prigimties šerdį, mėgautis lėto laiko prabanga, maloniais pokalbiais ir gardžiu maistu gamtos prieglobstyje. Šių metų Adventur 2020 tema kaip tik ir kalbėjo apie tai, kad miestų džiunglėse įstrigę žmonės ieško atokvėpio nuo viską gaubiančio triukšmo ir taršos. Joniškio krašto žmonės siekia kurti naują laisvalaikio praleidimo tradiciją ne tik draugams, šeimoms, bet ir bendruomenėms. Žiemgališko pikniko esmė – sustoti gamtoje, parke ar tiesiog pievoje, pažinti save, artimą, mus supančią aplinką, dalintis maistu, dėmesiu ir idėjomis. Buvimas gamtoje mus sveikatina - sumažina streso hormono kiekį organizme, nuramina nervinę įtampą, padeda atsipalaiduoti ir užsimiršti, todėl kiekviena minutė, praleista miške, parke, prie ežero, tvenkinio ar upės yra be galo svarbi. Joniškio rajone daug vietų, kuriose galima ne tik pasivaikščioti, pažinti gamtos, kultūros paveldo objektus, leisti laiką prie vandens, bet ir surengti pikniką.  Šiai veiklai puikiai tinka tradicinės erdvės – Žagarės regioninio parko poilsiavietės ir rekreacinė zona su Žvelgaičio piliakalniu ir ozu prie Žvelgaičių ežero bei karjerų, Joniškio poilsio zona, Žagarės vyšnių sodas, Joniškio, Žagarės, Skaistgirio J. Viliūno parkai, Švėtės upės pakrantės, bet pasitiesus pledą prisėsti, užkąsti, pabendrauti galima ir prie Brolių akmens, Mūšos tyrelio pažintinio tako prieigose esančioje poilsiavietėje ar kitose vietose. Svarbu gera nuotaika ir draugiškas aplinkai požiūris: savo iš namų atsinešti daugkartiniai indai, iš anksto pasiruoštas maistas nepaliekant po savęs šiukšlių krūvos. Juk ką atsinešėme su savimi, tą reikia ir išsinešti bei išmesti tam skirtoje vietoje. Šios pagrindinės idėjos buvo perteikiamos ir turizmo parodos Adventur 2020 metu. 
Ruošiantis parodai ir įrengiant stendą pasirinkta ekologinė jo tematika – nenaudota plastiko ir jo detalių. Stendui apipavidalinti pasirinkti kraštiečio menininko Egidijaus Godliausko tapyti Joniškį vaizduojantys darbai, tradicinių amatų tautodailininko Rimanto Arlausko pinti pikniko krepšiai, UAB „Baltic x-mas trees“ eglaitė, sodininkų Pamparų dovanoti obuoliai, kuriais galėjo pasivaišinti parodos lankytojai ir dalyviai, . Palaikydami „Zero Waste“ idėją Joniškio turizmo ir verslo informacijos centro darbuotojai parodoje vilkėjo antram gyvenimui prikeltais rūbais iš „antrųjų rankų“, kuriuos parinko BlackPaganVintage (Ernesta Miksė).
Parodoje lankytojai turėjo galimybę sužinoti apie Joniškio krašto, Žagarės regioninio parko išskirtinumą, lankytinus objektus, vykstančius renginius, teikiamas paslaugas, vienkartinių indų atsisakymą renginių metu, Žagarės vyšnių festivaliui 2019 specialiai pagamintas daugkartinio naudojimo stiklines. Tarptautinei parodai Joniškio turizmo ir verslo informacijos centras išleido Joniškio rajono turistinį žemėlapį su įdomiausiomis lankytinomis vietomis, objektais, siūlomomis paslaugomis. Žagarės regioninio parko direkcija pristatė atnaujintą skirtuką knygai su pagrindine Žagarės regioninio parko lankytojų centro ir Žagarės vyšnių festivalio informacija bei leidinį „Dviračiu po Žiemgalą“, kuriame lankytojai gali rasti ne tik Žagarės regioninio parko, Tervetės (Latvija) krašto žemėlapius, bet ir žymiausių lankytinų objektų aprašymus ir nuotraukas. Leidinys „Dviračiu po Žiemgalą“ išleistas įgyvendinant 2014-2020 Interrg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektą LLI-264 „Pažink Žiemgalą dviračiu“. Parodoje Joniškio krašto stendu domėjosi ne tik lankytojai iš pačių įvairiausių Lietuvos miestų, bet ir Joniškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Valė Kulvinskienė.
Džiaugiamės sulaukę susidomėjusių mūsų kraštu lankytojų, besiteiraujančių ką galima nuveikti Joniškio rajone, kokios čia teikiamos paslaugos, ką įdomaus galima aplankyti ir pamatyti. Tikime, jog niekada nebuvusių Žagarėje ar Joniškyje greitai Lietuvoje bus mažuma.
 
Parengė: Joniškio turizmo ir verslo informacijos centras, Žagarės regioninio parko direkcija.