Viskas, ką turite žinoti apie keltų bilietų užsakymą

Atgal

Viskas, ką turite žinoti apie keltų bilietų užsakymą

2021-02-05

Joniškio turizmo ir verslo informacijos centras jau daugiau kaip 6 metus tarpininkauja parduodant keltų ir kruizų bilietus, todėl turi sukaupę nemenką patirtį. Primename, kad :
 
Nepaisant pandeminės situacijos, pratęsto karantino ir su juo susijusių naujausių apribojimų šalies viduje, visos keltų kompanijos, plaukiančios Baltijos jūra vykdo plaukimus, nes išvykti ar atvykti į šalį (Lietuvą) – draudimų nėra. Tačiau svarbu, susipažinti ir vadovautis Lietuvos bei šalies į kurią vykstama (ar iš kurios grįžtama) atvykimo sąlygomis, saviizoliacijos, COVID-19 testų ir kitomis taikomomis ribojamosiomis priemonėmis.
 
Kurie Baltijos uostai turi pagrindinį susisiekimą su Skandinavija ir Vokietija?
 
Pagrindiniai Baltijos šalių uostai, turintys susisiekimą keltais su Švedija, Suomija bei Vokietija yra šie:

Uostas

Plaukia į/iš

Keltų kompanijos

Klaipėda

Vokietija, Švedija

DFDS Seaways, TT-line

Ryga

Suomija, Švedija

Tallink

Ventspilis

Švedija

Stena Line

Liepoja

Vokietija, Švedija

Talinas

Suomija, Švedija

AS TALLINK, Viking Line,

Eckero Line, DFDS Seaways

Paldiski

Pietų Švedija

DFDS Seaways

 
Kokias naujausias taisykles reikia žinoti keliaujant į šias šalis?
 
Nuo 2021 sausio 15 d. keliaujantiems į/ per Latviją aktualu tai, kad privaloma turėti neigiamą, ne anksčiau nei prieš 72 val. atliktą COVID-19 testą (EN, FR, DE, RU kalbomis arba lietuvių kalba, jei keliaujama tik iš Lietuvos į Latviją) arba medicininę pažymą (ne senesnė nei 3 mėn.), įrodančią, jog asmuo neplatina infekcijos (pvz. antigenų testą). Testo atlikimas neatleidžia nuo reikalavimo izoliuotis 10 d. (netaikoma vykstantiems tranzitu) su galimybe sutrumpinti, po 7 dienų atlikus pakartotinį testą ir gavus neigiamą atsakymą. Kaip ir anksčiau, išlieka reikalavimas ne anksčiau kaip 48 val. iki atvykimo į šalį užpildyti „Covidpass“ specialią formą ir išsisaugoti QR kodą/patvirtinimą. Plačiau su  saviizoliacijos taisyklėmis Latvijoje galite susipažinti čia.
 
Vykstantiems į/per Vokietiją, būtina užpildyti specialią formą (nebūtina tik keliaujantiems tranzitu), turėti neigiamo Covid-19  testo pažymą, išduotą ne anksčiau kaip prieš 48 val. Keleivis, užpildęs anketą, į savo el. paštą gaus PDF fail’ą, kurį turės pateikti registracijos metu. Renkantis šalį, kurioje keleivis lankėsi per pastarąsias 10 dienų, vietoje Lithuania ar Lietuva, turėtų rašyti Litauen. 10 d. saviizoliacija yra privaloma, išskyrus keliaujančius tranzitu.
 
Keliaujant  į/per Estiją, privaloma turėti neigiamą COVID-19 testo atsakymą (testas atliktas ne anksčiau nei 48 val. iki atvykimo į šalį) arba atlikti 10 d. saviizoliaciją.
 
Keliaujant į/per Suomiją. Vykti galima tik neatidėliotinai būtino darbo tikslais ir tranzitu. Vykimo tikslą reikia pagrįsti dokumentais ir sprendimą priima pasienio pareigūnai. Reikalinga ne senesnė nei prieš 72 val. atlikto  neigiamo Covid testo pažyma.
 
Švedija yra įtraukta į šalių sąrašą, į kurias vykstant rekomenduojama atkreipti dėmesį dėl kelionės saugumo, todėl rekomenduojama į šią šalį nevykti ir tranzitas per Švediją yra neleidžiamas, išskyrus tam tikrus atvejus. Švedijos vyriausybė priėmė sprendimą nuo 2021 m. sausio 25 d. iki vasario 14 d. imtinai laikinai uždrausti atvykti iš NORVEGIJOS. Naujuoju nutarimu papildytas iki šiol galiojantis draudimas atvykti į šalį iš Danijos ir Jungtinės Karalystės. Tad plaukimai galimi tik į (iš) Karlshamną ir Kapellskar, o plaukimas į (iš) Stokholmą iki 2021 kovo 31 d. yra laikinai sustabdytas.
 
Grįžtantiems į Lietuvą, prieš registraciją į keltą, būtina užpildyti specialią NVSC registracijos formą.
Išsamią informacija apie reikalavimus keliaujantiems rasite čia.
 
Ši informacija nuolat atnaujinama ir gali keistis priklausomai nuo besikeičiančios situacijos šalyje bei konkrečios šalies valdžios priimamų sprendimų.
 
Naudinga informacija apie keltų maršrutus 2021 m.:
  • siekiant išlaikyti saugų atstumą tarp keleivių, DFDS keltuose, plaukiančiuose į Švediją/Vokietiją, yra sumažintas sėdimų vietų skaičius.
  • DFDS kompanijos siūloma paslauga – „kelionių garantija”. Užsakius bilietą maršrutu Klaipėda-Kylis arba Klaipėda-Karlshamnas galimas nemokamas datos keitimas kelionėms, vyksiančioms iki 2021 m. gruodžio 31 d. Kelionės datą galima nukelti iki 2021 m. gruodžio 31 d. Ši paslauga galioja tik 1 kartą ir tik keičiant datą ne vėliau kaip 24 valandos iki išplaukimo laiko.
  • 2021 birželio 3 d. Tallink, bendradarbiaudami su Velomens organizuoja teminį VELO-kruizą maršrutu Ryga-Stokholmas-Ryga. Dviračiai šiame kruize gabenami nemokamai, o atvykus į Stokholmą siūlomą prisijungti į 25 arba 45 km pasivažinėjimą dviračiu-ekskursiją (kaina 5 EUR/asm.).
  • jau 2021 pavasarį sugrįžta puikiai įvertintas Tallink kruizas maršrutu Ryga-Helsinkis-Ryga. Plaukimai galimi nuo 2021 gegužės 1 d.                
  • su galiojančiais keltų tvarkaraščiais pagal keltų kompanijas ir maršrutus galite susipažinti čia.                                                                          
 Kodėl rekomenduojama išbandyti keliones keltais?
  •  Keltais plaukti tikrai verta, nes čia yra viskas, ko reikia patogioms trumpoms atostogoms!
  • Keltų operatoriai ėmėsi visų PSO rekomenduojamų atsargumo priemonių, kad kaip įmanoma labiau sumažintų COVID-19 viruso plitimą. Keltuose plukdoma mažiau keleivių, keleiviai privalo dėvėti apsaugines veido kaukes keltų terminale Lietuvoje, registracijos, įlaipinimo ir išlaipinimo metu, taip pat viešose kelto erdvėse.
  • Įgulų nariai laikosi griežtų higienos reikalavimų, paviršiai valomi ir dezinfekuojami dažniau, keleiviams pasiekiamos rankų dezinfekavimo priemonės, baruose ir restoranuose maistas patiekiamas išsinešti.
  • Plaukti keltais galima ir su savo transporto priemone (pvz.: automobiliu, motociklu, dviračiu, nameliu ant ratų ar net autobusu). Tai ypač patogu norintiems nuosavu transportu keliauti po Suomiją, Švediją ar Vokietiją.
  • Daugelyje laivų galima užsakyti papildomas paslaugas (maitinimą, transporto priemonės gabenimą, krovinių pervežimą ir kt.), kad Jums nereikėtų niekuo papildomai rūpintis. Visas šias paslaugas galite užsakyti įsigyjant kelto bilietą.
  • Yra galimybė ir užsakyti visą laivą Jūsų privačiam renginiui.
  • Daugelyje laivų – gausu pramogų ir suaugusiems, ir vaikams, todėl į kelionę keltu galite leistis tiek su draugų kompanija, antra puse ar šeima. Vaikams yra įrengtos specializuotos žaidimų aikštelės, mažuosius linksmina animatoriai, o suaugusieji gali stebėti pramoginius vakaro šou ir dalyvauti įvairiuose žaidimuose, apsipirkinėti parduotuvėse. Beje, į kelionę galite pasiimti ir savo augintinį!
  • Galite pasiimti tiek bagažo, kiek Jums reikia. Keltuose bagažo svoris/išmatavimai nėra ribojami.
  • Užsakydami kruizą ar keltų bilietus kur plaukiama naktį – sutaupote pinigų, nes Jums nereikia atskirai užsakinėti viešbučio. Jūsų viešbučiu patampa laivas! Kol miegate naktį ar pramogaujate dieną – laivas plaukia.
  • Daugelio miestų laivų uostai patogiai išsidėstę miestų centruose – o tai reiškia itin patogų susisiekimą autobusais/tramvajais/traukiniais tarp uosto ir miestų įžymybių.