Dokumentinis filmas, skirtas Lietuvos krepšinio 100-mečiui

Atgal

Dokumentinis filmas, skirtas Lietuvos krepšinio 100-mečiui

2022-07-14

Dokumentinis filmas, skirtas Lietuvos krepšinio 100-mečiui

     Joniškio  miesto šventėje visuomenei pristatytas Turizmo ir verslo informavimo centro darbuotojo, Joniškio miesto garbės piliečio Leono Karaliūno dokumentinis filmas „Krepšinis – lietuvio gyvenimas. Svarbiausios Lietuvos krepšinio pergalės“. Iš 108 minučių trukmės filmo žiūrovai sužinos,  kada ir kur pasaulyje buvo pradėtas žaisti krepšinis, kas buvo šio žaidimo pradininkas. Pasaulio moterų krepšinio pradininke yra laikoma Lietuvoje gimusi Senda Berenson Abbott. 2022 m. gegužės mėnesį Butrimonyse (Alytaus r.) jai pastatytas paminklas. Įdomu, kad  jau montuojant šį filmą  autoriui pavyko JAV gauti pirkti žaidimo pradininkės 1916 m. išleistą krepšinio vadovėlį.  Unikalus pirkinys tapo pačiu seniausiu Joniškio krepšinio muziejaus eksponatu.

     Dokumentiniame filme panaudotos net 563 nuotraukos. Jį pagyvina šmaikštūs Ilonos Bulytės-Čeilutkienės piešiniai.  Už kadro skamba puikaus balso savininko Juozo Šalkausko  skaitomos eilės apie krepšinį.

     Juostą sudaro dvi dalys. I dalis apima 1891–1991 m. laikotarpį, II dalis – 1992–2022 m. laikotarpį.

     Filme girdime kalbančius Lietuvos krepšinio pradininką Konstantiną Savicką, krepšinio trenerį ir žaidėją Feliksą Kriaučiūną, 1937 ir 1939 m.  Europos krepšinio čempioną Zenoną Puzinauską. Įdomu, kad Z. Puzinauskas prisimena, kaip krepšininkai buvo sutikti Joniškio geležinkelio stotyje ir jos prieigose.

     Europos vicečempionės Juzės Makūnaitės dukros Gražina ir Kristina pasakoja apie 1938 m. Italijoje vykusias I Europos moterų krepšinio pirmenybes. Žiūrovai pamatys ir Lietuvos Respublikos Prezidento Antano Smetonos dovaną – šveicarišką laikrodį,  įteiktą 1937 ir 1939 m. Europos  vyrų krepšinio pirmenybių laimėtojos, Lietuvos krepšinio rinktinės gydytojui Kęstučiui Šimkui. Jie išvys unikalių kadrų iš 1937 m.  Rygoje ir  1939 m. Kaune vykusių Europos vyrų pirmenybių atidarymo iškilmių. 

     Įspūdžiais apie Vilniaus „Statybos“ krepšinio komandos pergalę 1979 m.  prieš Maskvos CSKA komandą dalijasi jos treneris  Rimantas Endrijaitis. Buvęs Kauno „Žalgirio“  komandos žaidėjas Gediminas Budnikas prisimena, kaip 1968 m. Maskvoje buvo laimėta prieš garsiąją CSKA komandą. Pažymėtina, kad pergalė pasiekta vasario 23 d.,  kai buvo minima sovietų armijos diena. Žiūrovams bus miela klausytis  legendinio krepšinio trenerio Vlado Garasto atsiminimų. Filmą paįvairino Joniškio krepšinio muziejuje viešėjusios pirmosios pasaulio čempionės lietuvės Jūratės Daktaraitės pasakojimai. Mintimis apie 1968 m. Europos moterų krepšinio čempionatą Italijoje dalijasi  Europos čempionė joniškietė Zita Bareikytė. Būsimi filmo žiūrovai  klausysis Europos, pasaulio ir olimpinių čempionų  Angelės Rupšienės, Lietuvoje gimusios garsiosios Uljanos Semionovos, Valdemaro Chomičiaus, Arvydo Sabonio, Šarūno Marčiulionio pasakojimų ir linkėjimų Lietuvos krepšiniui 100-mečio proga.

     Filme apie Europos, pasaulio, olimpinių žaidynių batalijas kalba garsūs šalies treneriai Antanas Sireika, Jonas Kazlauskas, Kęstutis Kemzūra, Vydas Gedvilas. Treneris Algimantas Šatas pasakoja apie kurčiųjų krepšinio laimėjimus. Europos, pasaulio ir olimpiniai kurčiųjų čempionai krepšininkai Robertas Puzinas ir joniškietis Arvydas Bareikis savo mintis reiškia gestų kalba.

     Buvę Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjai Gintaras Krapikas ir Mindaugas Žukauskas dalijasi įspūdžiais apie emocijas laimėjus olimpinius bronzos medalius.

     Žiūrovus sudomins ir Lietuvos krepšinio sirgalių sielos Tomo Balaišio (Sėklos) įspūdžiai iš 2003 m. Europos vyrų krepšinio čempionato Švedijoje.

     Apie 2011 m. Lietuvoje vykusį Europos vyrų krepšinio čempionatą kalba Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. Bus galima pamatyti vaizdų ir iš šiemet Kaune vykusių Lietuvos krepšinio šimtmečio iškilmių.

     Sveikinimus jubiliejaus proga Lietuvos krepšininkams skyrė Kroatijos krepšinio federacijos prezidentas Stojanas Vrankovičius, buvęs Latvijos Respublikos Prezidentas, dabar vadovaujantis Latvijos krepšinio federacijai Raimondas Vėjuonis, JAV krepšininkas, buvęs „Šiaulių“ komandos žaidėjas Džonas Elmoras. Krepšinio gerbėja iš Japonijos Haruka Seto  savo sveikinimą perduoda lietuvių kalba.

     Visus maloniai nuteikia jaunųjų penkiamečių joniškiečių krepšinio gerbėjų skanduotės, skirtos krepšiniui.

     Dokumentinėje juostoje aštuoni pokalbių dalyviai nurodė, jų nuomone, visų laikų geriausių Lietuvos krepšininkų penketukus. Savo mintimis dalijosi 33 krepšinį gerbiantys žmonės.

     Kūrinio sėkmę lemia ir Joniškio garbės piliečio, skaitovo Juozo Šalkausko įgarsintas tekstas, ir puikus operatoriaus ir montažo autoriaus Ričardo Norkaus darbas.

     Tai  šeštasis L. Karaliūno sukurtas dokumentinis filmas. Jį rengiamasi rodyti didžiausiuose Lietuvos miestuose ir rajonuose. Kartu bus pristatoma ir Joniškio turizmo ir verslo informavimo centro veikla ir  pasakojama apie pirmąjį šalyje Joniškio krepšinio muziejų.