Baltų vienybės dienos minėjimas

Atgal

Baltų vienybės dienos minėjimas

2022-09-05

Rugsėjo 17 d. Joniškyje vyks tarptautinis Baltų vienybės dienos minėjimas. 

Baltų vienybės diena – tradicinė šventė, skirta populiarinti glaudžius latvių ir lietuvių tautų bei valstybių ryšius, pristatyti ir puoselėti Baltijos valstybių kultūrą ir papročius. Baltų vienybės diena leidžia ne tik atrasti senąsias baltiškas šaknis, bet ir kuria naujas tradicijas.

Šventės atidarymo metu pasirodys Užsienio reikalų ministerijos diplomatų choras, dalyvaus Lietuvos ir Latvijos seimo vadovai, Latvijos ir Lietuvos kultūros ministrai bei Lietuvos ir Latvijos parlamentinių grupių nariai.

Šventės uždarymo metu Baltų vienybės dienos regalijos bus perduotos Saldaus savivaldybei (Latvijos Respublika), kuri kitais metais organizuos Baltų vienybės dienos minėjimą.

Baltų vienybės diena – tradicinė šventė, skirta populiarinti glaudžius latvių ir lietuvių tautų bei valstybių ryšius, pristatyti ir puoselėti Baltijos valstybių kultūrą ir papročius, leidžia ne tik atrasti senąsias baltiškas šaknis, bet ir kurti naujas tradicijas.

_________________________________________________________________________________

17 val., Projekto “Saulės kelias” rudens saulėgrįžos renginys, žemės meno kūrinių pristatymas Joniškio turizmo ir verslo informacijos centre (Žemaičių g.9)

Artėja Rudens lygiadienis. Tai gamtos pranešimas, kad einame į tamsos metą, susikaupimo ir poilsio laiką. Tačiau darbai, ypač šiandienos visuomenėje, nestoja: prasideda mokslai, darbai biuruose... Taigi atrasti pusiausvyrą tarp šių dviejų priešingybių yra reikalinga. Čia kyla Pasaulio medžio idėja, kuri šiuose kraštuose paplitusi kaip žmogaus esaties vieta.

Susitikimo vakarą pasikalbėsime apie tai, kaip senovinis požiūris gali tapti būdu ieškant darnaus santykio su aplinka ir savimi. Susitikimo vedėjas - socialinės antropologijos magistras, Baltų mitologijos Parko puoselėtojas Julius Reinikis.

Joniškio miesto rugpjūčio mėn.vyko intesyvios žemės meno dirbtuvės. Žemės meno kūrėjai: Inga Raubaitė ir Žilvinas Višinskas, bei Greta Kardi-Kardišiūtė.
Ingos ir Žilvino prisistatymas: „Esame kūrybinis duetas. Mus vienija noras meno pagalba pažinti mus supančią erdvę, visada siekiame sukurti artimą ryšį su gamta. Savo kūryba norime paskatinti žiūrovą domėtis aplinka, atkreipti dėmesį į jos laikinumą, ir vartojimo kultūros problemas.
Žemės meno lauke esame nuo 2003 metų. Inga Raubaitė yra menininkė, žemės meno projekto “Gamta ir Menas” idėjos autorė, iniciatorė ir kuratorė. Žilvinas Višinskas yra vienas iš šių žemės meno parodų dalyvys, fotografas, taip pat padedantis organizuoti šį projektą".

Greta Kardi - Kardišiūtė - šiuolaikinio meno kūrėja, vizualiųjų menų magistrė, grafikos dizainerė.

„Mano meninių ieškojimų lauke telpa įvairių meno sričių apjungimas ir transformacijos, pvz. tekstilės idėjos perkėlimas į žemės meną ar kiti eksperimentai su gatvės menu, keramika ir kt. Pagrindinė mano meninė medžiaga yra daugybė medinių lazdelių: jomis „siuvinėju” žemę arba gatvės meno atveju - betoną. Kitimas - man vienas įdomiausių procesų žemės mene. Laikui bėgant, kūrinys gamtoje keičia išvaizdą ir prigimtį, kol galiausiai išnyksta.“

Kviečiame dalyvauti Baltų vienybės dienos minėjimo renginiuose!