Prasideda projektas „Atrask ir pajausk žaliąsias Žiemgalos ir Žemaitijos paslaptis!“

Atgal

Prasideda projektas „Atrask ir pajausk žaliąsias Žiemgalos ir Žemaitijos paslaptis!“

2024-03-26

Prasideda bendras Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektas, skirtas plėsti tvaraus ir žaliojo turizmo galimybes Latvijos bei Lietuvos pasienyje. Įgyvendinant projektą Žiemgalą ir Žemaitiją apjungs naujas kelionių maršrutas „Pojūčių paslaptys“, bus įrengti įvairūs nauji lankytojams skirti traukos objektai tiek lauke, tiek ir viduje.  

Š.m. kovo 25 d. Žagarės regioninio parko lankytojų centre ir gamtos mokykloje vyko įvadinis projekto partnerių susitikimas, kuriame oficialiai pradėtas Interreg VI-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną 2021-2027 m. programos projektas Nr. LL-00126 „Atrask ir pajausk žaliąsias Žiemgalos ir Žemaitijos paslaptis!“/„Green Secrets“. Susitikime dalyvavo projekto partneriai iš Lietuvos – Žemaitijos saugomų teritorijų direkcijos, Gamtos paveldo fondo, Joniškio turizmo ir verslo informacijos centro, taip pat ir partneriai iš Latvijos – Jelgavos ir Bauskės rajonų savivaldybių.

            Susitikimo metu pristatyta projekto vizija bei tikslai, artimiausių metų projekto veiklos, svarbiausi Interreg VI-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną 2021-2027 m. programos pasikeitimai ir akcentai. Kiekvienas projekto partneris pristatė savo projekto veiklas, vyko diskusijos dėl bendrų projekto veiklų įgyvendinimo.

            Projektu „Green Secrets“ siekiama plėsti tvaraus ir žaliojo turizmo galimybes Latvijos ir Lietuvos pasienyje. Iecavos mieste Latvijoje projektas pakvies lankytojus ir vietos gyventojus pažinti Iecavos dvaro parko ir žaliojo labirinto paslaptis. Netoli Jelgavos žaliuojantis Elėjos dvaro parkas pasitiks lankytojus su naujai išplėtotais želdiniais ir infrastruktūra, skirta kokybiškam laisvalaikiui. Joniškio miestas pasiūlys aplankyti svetingesnes ir įtraukesnes miesto erdves, atliepiančias keliautojų su negalia poreikius. Žemaitija lankytojų lauks Ventos, Tytuvėnų, Kurtuvėnų, Varnių regioniniuose parkuose ir Kamanų gamtiniame rezervate. Gamtos entuziastai čia galės mėgautis gamtos takais, pojūčių sodais, potyrių erdvėmis, atnaujintomis interaktyviomis lankytojų centrų erdvėmis, apgalvotai pritaikytomis įvairioms tikslinėms grupėms. Įgyvendinant projektą „Green Secrets“ Kurtuvėnų regioniniame parke bus sukurtos lankytojams skirtos vidaus ir lauko pojūčių erdvės. Lauko pojūčių erdvė papildys Kurtuvėnų regioninio parko lankytojų centro aplinką, kuri bus pritaikyta šeimų su vaikais bei neįgaliųjų poreikiams. Vidaus pojūčių erdvė bus perteikta pabėgimo kambario forma, kur lankytojai turės išspręsti įvairias užduotis pasitelkdami uoslę, lytėjimą ar klausą. Tytuvėnų regioninio parko lankytojų centre bus įrengtas interaktyvus ekranas su žemėlapiu, pristatantis šios saugomos teritorijos vertybes. Šalia lankytojų centro taip pat bus įrengtas pojūčių sodas, kuriame lankytojai galės susipažinti su tradicinėmis vaistažolėmis ir prieskoniniais augalais, juos paliesti, pauostyti, paragauti. Vyks įvairios edukacijos bei užsiėmimai. Kamanų valstybinio gamtinio rezervato lankytojų centro prieigose bus įrengtas vadinamasis „basų kojų“ pažintinis takas su skirtingomis dangomis, taip pat įvairūs lauko rekreacinės infrastruktūros elementai su būtent šiai saugomai teritorijai būdingų augalų zona. Tokia edukacinė-terapinė erdvė praplės lankytojų centro galimybes ir padidins lankytojų užimtumą. Prie Varnių regioninio parko lankytojų centro bus įrengtas pažintinis takas, tačiau čia kiekviena jo stotelė bus skirta vis kitam pojūčiui. Keliaudamas juo lankytojas turės galimybę patirti vis kitokius įspūdžius ir emocijas. Siekiant padidinti Ventos regioninio parko ekspozicijos patrauklumą, įgyvendinant projektą bus atnaujintas interaktyvus stendas, kuriame pateikiama informacija apie šios saugomos teritorijos lankytinus objektus. Atnaujinant stendą jis taip pat bus pritaikytas regos negalią turintiems lankytojams.

            Įgyvendinant projektą „Green Secrets“ vyks įvairūs renginiai, užsiėmimai, reklaminės kampanijos ir išvykos.

            Interreg VI-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną 2021-2027 m. programos projekto Nr. LL-00126 „Atrask ir pajausk žaliąsias Žiemgalos ir Žemaitijos paslaptis! “  trukmė: nuo 2024-02-01 iki 2026-01-31. Visas projekto biudžetas: 740 810,12 Eur (ERPF finansavimas: 592 648,09 Eur), iš jo Žemaitijos saugomų teritorijų direkcijos biudžetas: 157 476,75 Eur.