Pažinkime kaimynus Žiemgaloje! Latvijos ir Lietuvos pasienio turizmo specialistai sukūrė jums ypatingą maršrutą

Atgal

Pažinkime kaimynus Žiemgaloje! Latvijos ir Lietuvos pasienio turizmo specialistai sukūrė jums ypatingą maršrutą

2024-07-16

Naujas turizmo kelias ir žemėlapis „Pažinkime kaimynus Žiemgaloje!“ šeimoms su vaikais!

Šiais metais Latvijos ir Lietuvos pasienio turizmo specialistai kūrė naujas idėjas tradicinei kelionių akcijai „Pažinkime kaimynus Žiemgaloje!“ ir nusprendė pakeisti jos koncepciją. Septynerius metus Bauskės, Biržų, Pasvalio, Pakruojo ir Joniškio rajonų savivaldybės vasarą rengė bendrą kelionių akciją, kurios metu lankytojai galėjo susipažinti su įvairiais turizmo objektais, atlikti užduotis ir nusifotografavus tose vietose gauti prizus – dviračius. Ši kelionių akcija buvo labai populiari, o prekės ženklas „Pažinkime kaimynus Žiemgaloje!“ yra gerai žinomas, todėl buvo nuspręsta sukurti kažką naujo.

Pagrindinė kelerių metų tendencija yra ta, kad vasarą daug šeimų su vaikais keliauja Latvijos ir Lietuvos pasienio ruože ir prašo rekomendacijų, ką galėtų aplankyti. Kadangi mūsų teritorijoje gausu įdomių vietų, buvo nuspręsta išleisti praktinį turizmo žemėlapį su 150 objektų, į kurį įtraukti muziejai, pramogos, gamtos ir aktyvaus poilsio objektai, maitinimo ir nakvynės vietos, tinkamos šeimoms su vaikais trumpoms dienos ar savaitgalio išvykoms.

Turizmo specialistai siūlo daugybę įvairių lankytinų vietų ir objektų, ką galėtumėte pamatyti ir patirti kartu su visa šeima per dvi savaitgalio dienas.

Pirmoji diena – Barbelė Latvijoje, Biržai ir Pasvalys.

Jei kelionę pradėsite Latvijoje, aplankykite muziejų po atviru dangumi „Ausekļu dzirnavas“ netoli Barbelės. Čia galima pamatyti seną ūkį su vandens ir vėjo malūnais, senovinius darbo įrankius, galima išsikepti duonos ar užsisakyti blynų degustaciją, čia įrengta ir vieta iškyloms bei vaikų žaidimų aikštelė. Skaistkalnėje, netoli Latvijos-Lietuvos sienos, Skaistkalnės žurnalo klėtelėje aplankykite interaktyvią ekspoziciją apie įgriuvas ir patyrinėkite, kaip jos atsiranda. Galima dalyvauti gipso dirbtuvėse ir kartu su gidu vykti į įgriuvų teritoriją jas apžiūrėti Skaistkalnės miške.

Persikelkite per Mėmelės (Nemunėlio) upės tiltą ir važiuokite į Lietuvą – į Biržus. Aplankykite Kirkilų apžvalgos bokštą bei apylinkes, kurios garsėja unikalia gamta, kraštovaizdžio įvairove, retomis augalų ir gyvūnų rūšimis. Čia rasite ir pažintinį taką su garso gaudykle, vabzdžių viešbučiu, suoliukais ir vaikų žaidimų aikštele, nuostabių vietų iškyloms. Biržų mieste kviečiame apsilankyti Biržų regioninio parko lankytojų centre, kur pamatysite interaktyvias ekspozicijomis, supažindinančias su išskirtinėmis Biržų saugomų teritorijų vertybėmis, nes Biržų kraštas garsėja įgriuvomis ir įdomiais geologiniais procesais.

Iš Biržų keliaukite Pasvalio link į Raubonių pramogų parką, vadinamą lietuviškuoju „Disneilendu“. Čia jus pasitiks riaumojantys dinozaurai, draugiški gyvūnai, Tarzano takas, spalvingos karuselės ir kiti atrakcionai. Vėliau užsukite į Pasvalio krašto muziejų, kuriame modernumas išradingai dera su istorine praeitimi. Naujai įrengtos interaktyvios ekspozicijos sudomins ir mažuosius, ir jų tėvelius.

Antroji diena – Pakruojis, Joniškis, Žagarė, Rundalė, Bauskė.

Antrąją dieną rekomenduojame aplankyti Pakruojį. Čia turėtumėte pamatyti 1928 m. pastatytą Pakruojo gaisrinę. Pastato „pilietinėje salėje“ rengiami kultūriniai renginiai ir parodos. Prof. S. Ušinsko memorialiniame kambaryje įkurta šiame pastate veikianti gaisrininkų darbų ekspozicija. Skulptoriaus Martyno Gaubo iš bronzos ir dolomito akmens sukurta skulptūra „Pakruojo miestas 1531“, kurioje iškalta Pakruojo miesto įkūrimo data – „1531“, pavaizduoti svarbiausi miesto istoriniai ir kultūriniai objektai. Skulptūra yra interaktyvi – judantys elementai, kurie keičia kryptį dėl pritvirtintų bėgių.

Iš Pakruojo važiuokite į Joniškį ir aplankykite Krepšinio muziejų. Vienintelė šalyje krepšinio aikštelė ant lubų su muziejuje apsilankiusių krepšininkų rankų atspaudais, Lietuvos ir užsienio krepšinio legendų marškinėliai, įspūdingo dydžio sportiniai bateliai, autografai, prestižiški jų pelnyti ir muziejui įteikti apdovanojimai. Po jo keliaukite aplankyti Žagarės ozo pažintinio tako. Tai ledynų suformuota smėlio ir žvyro žemės linija, laikoma viena ilgiausių keterų Baltijos šalyse.

Grįždami iš Lietuvos į Latviją aplankykite Rundalės vandens malūno muziejų, Mežotnės piliakalnį, Bauskės muziejų ir jo filialą „Lejenieki“, atrakcionų parką „Labirinti“ ir mini zoologijos sodą „Dobuļi“.

Apsilankykite Bauskės, Vecumniekų, Biržų, Pasvalio, Pakruojo ir Joniškio turizmo informacijos centruose, pasiimkite žemėlapį ir gaukite patarimų savo šeimos kelionei! Vaikams turizmo informacijos centruose parengta ypatinga staigmena!

„Pažinkite kaimynus Žiemgaloje“ komanda sveikina Jus!

Projekto ,,Pažinkime kaimynus Žiemgaloje" informacija